De voor- en nadelen van infrarood verwarming

Een infrarood verwarming kan een energiezuinige keuze zijn om jouw huis te verwarmen. Omdat niet ieder huis geschikt is voor deze manier van verwarmen, is het belangrijk om de voordelen en nadelen van infrarood verwarming onder de loep te nemen. Op deze manier kan jij een weloverwogen keuze maken!

Leestijd: 8 minuten
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Hoe werkt infrarood verwarming? 

Infrarood verwarming is een stralingsverwarming. Door infrarode warmtestralen worden objecten/personen in de ruimte verwarmd in plaats van de lucht. Een voordeel hiervan is dat je de warmte direct voelt. Een nadeel van infrarood verwarming kan zijn dat de stralen niet de capaciteit hebben om een volledige ruimte te verwarmen. Infrarood verwarming is daarom niet altijd geschikt als hoofdverwarming, maar in dat geval nog steeds ideaal als bijverwarming. Waarom zou je een infrarood verwarming aanschaffen? Als je opzoek bent naar een energiezuinige manier van verwarmen, dan kan infrarood verwarming een oplossing zijn. Infrarood verwarming verwarmt zeer gericht. Belangrijk is hierbij dus dat de panelen goed geplaatst worden, bijvoorbeeld in het plafond. De straling van een infrarood verwarming is niet zichtbaar met het blote oog. Deze is straling niet gevaarlijk voor ons lichaam. Doordat de straling plaatsvindt in verschillende golven is deze niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld UV- of röntgenstraling.

 

Infrarood verwarming plaatsen in huis

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een infrarood verwarming, is het interessant om te kijken waar je deze het beste kunt plaatsen. Er zijn verschillende opties in huis om de verwarming te plaatsen.

Infrarood verwarming in de keuken

Misschien niet direct de eerste optie waar je aan denkt, maar tegenwoordig wordt de keuken voor veel meer gebruikt dan enkel het bereiden van eten. De keuken is een plek waar wordt ‘geleefd’. Men leest er de krant in de ochtend, geniet van een ontbijtje of eet er de lunch. Om de optimale temperatuur te vinden, zodat jij lekker in deze ruimte kunt gaan zitten, is infrarood verwarming ideaal. Doordat je direct en gericht warmte kunt reguleren, profiteer je snel van een fijne warme omgeving.

Direct temperatuur regelen in de slaapkamer

Hetzelfde geldt voor een slaapkamer. Waar de een zweert bij een koude slaapkamer, geniet de ander juist van een warme slaapkamer. Infrarood verwarming in de slaapkamer helpt je bij het vinden van de perfecte temperatuur om tot rust te komen.

Warmte in de badkamer

Naast een infrarood verwarming in de keuken of slaapkamer, kan je zo’n warmtepaneel ook plaatsen in de badkamer of woonkamer. Een voordeel van een infrarood verwarming in de badkamer is dat je snel kunt profiteren van de warmte van het paneel. Op deze manier hoeft de gewone radiator niet de gehele dag aan op volle kracht. De infrarood verwarming, warmt zo snel op dat deze snel genoeg is voor de momenten dat je daadwerkelijk in de badkamer te vinden bent.

Infrarood verwarming in de woonkamer

Ook in de woonkamer kan een infrarood verwarming een optie zijn voor jouw huis. Omdat een woonkamer soms wat lastiger kan zijn om goed volledig te verwarmen met infrarood verwarming wordt er ook wel eens voor gekozen om enkel een gedeelte of een specifiek hoekje in de woonkamer te verwarmen met infrarood verwarming. Wil je het beste resultaat halen uit jouw infrarood verwarming? Dan kan je het best panelen plaatsen in het plafond.

 

Voordeel infrarood verwarming

Infrarood verwarmen is een manier van verwarmen dat een aantal interessante voordelen te bieden heeft wanneer je infrarood verwarmen vergelijkt met conventionele manieren van verwarming. Naast dat deze manier van verwarmen op een mooie manier kan worden afgewerkt, minder ruimte inneemt en een moderne uitstraling heeft, brengt infrarood nog meer voordelen met zich mee.

Gunstig energie verbruik

Allereerst heeft infrarood verwarming een relatief gunstig energie verbruik. Dit kan vooral in deze tijd, waarin de energierekeningen zeer hoog kunnen liggen door de hoge prijzen, een hoop schelen. Dat het energie verbruik van infrarood verwarming zo gunstig is, komt door het hoge rendement van deze manier van verwarmen. Met hoge efficiëntie wordt 93% van de elektriciteit dan ook omgezet in warmte. Daarnaast zorgt de doelgerichte warmte ervoor dat je het relatief sneller comfortabel warm zal hebben in een ruimte. Hierdoor hoeft de luchttemperatuur van de ruimte niet zo hoog te worden gehouden als bij verwarming door een radiator.

Stralingswarmte

Deze verschillende manier is dan ook het tweede voordeel. Er zit namelijk een verschil in de manier waarop de warmte wordt afgegeven. Bij infrarood verwarming gebeurt dit door stralingswarmte. Deze stralingswarmte zorgt ervoor dat de warmte wordt afgegeven aan de personen/voorwerpen in de ruimte. Hierdoor ontstaat er, in tegenstelling tot verwarming van een radiator, een gelijke verspreiding van warmte door de ruimte. Bijkomend voordeel hiervan is dat er geen ongewenste luchtstroming ontstaan in de ruimte. Bij een radiator is het namelijk zo dat niet de voorwerpen, maar de lucht wordt verwarmd. Deze warme lucht stijgt naar het plafond waardoor er een luchtstroming ontstaat die ervoor zorgt dat huisstof en fijnstof meer in de lucht blijft hangen en deze sneller door het huis verspreiden. Bij infrarood verwarming heb je hier dus veel minder last van omdat het je de kans biedt om een gelijkere verspreiding van warmte te creëren in de ruimte.

Installatie

Ten slotte is een voordeel van infrarood verwarmen de eenvoudige manier waarop de infrarood panelen worden geïnstalleerd. De meeste panelen zijn voorzien van een ophangsysteem waardoor de panelen makkelijk kunnen worden bevestigd. Wanneer je dit vergelijkt met alles wat er komt kijken bij de aanleg van conventionele verwarming bespaart dit vaak een hoop tijd, geld en moeite.

 

Nadeel infrarood verwarming

Ook infrarood verwarming in het kan nadelen met zich meebrengen. Zo kan het bij de aanleg van de infrarood panelen ook wel eens zo zijn dat het lastig is om de kabels mooi weg te werken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het nodig kan zijn om een extra groep aan te moeten leggen. Omdat de positionering van de infrarood panelen erg belangrijk is voor een goede gebalanceerde verspreiding van de warmte kan dit nog wel eens een flinke uitdaging opleveren. Hierbij moet ook goed op de capaciteit worden gelet. Wanneer er niet genoeg capaciteit is zullen de panelen de ruimte niet genoeg warmte kunnen creëren. Aan de andere kant is het zo dat wanneer je te veel capaciteit hebt, je de potentiële kostenbesparing mis zal lopen.

Echt duurzaam?

Een ander belangrijk detail is dat vaak gedacht wordt dat infrarood panelen een duurzame optie zijn. Echter, dit is alleen het geval wanneer deze panelen zo duurzaam zijn geproduceerd en je daadwerkelijk duurzame stroom gebruikt. De stroom die je gebruikt moet dus afkomstig zijn van wind-, zon- of waterkracht. Op dit moment is de meeste stroom nog een combinatie tussen grijze, stroom verkregen uit kool-, gas- of kerncentrale, en groene stroom. Zolang je nog gebruik maakt van deze combinatie, is het gebruiken van stroom niet direct duurzamer. Zelfs bij het vermeende groene stroom is er een grote kans dat deze stroom ook afkomstig is van biomassa, waarvan duidelijk is geworden dat dit tot grootschalige ontbossing heeft geleid. Het is dan ook erg belangrijk om goed te kijken naar de bron van de opgewekte energie wanneer je duurzaam wil verwarmen.

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Wat ook belangrijk is om te weten is dat niet ieder huis dezelfde geschiktheid heeft voor infrarood verwarming als hoofdverwarming. Het kan namelijk zo zijn dat, afhankelijk van het huis, de panelen niet sterk genoeg zijn om het gehele huis te verwarmen. Het is in dat geval dan ook niet rendabel om je huis enkel te verwarmen met infrarood verwarming. Wanneer je de panelen niet als hoofdverwarming inzet maar als bijverwarming is er nog steeds veel voordeel te halen uit deze manier van verwarmen.

 

Thermostaat helpt nadeel infrarood verwarming voorkomen

Infrarood panelen zorgen dus voor gerichte en snelle verwarming. Dat is fijn, echter is het lastig in kaart te brengen wat de daadwerkelijke temperatuur van de panelen is. Hierdoor is het nadeel van infrarood verwarming dat je voorzichtig moet zijn met de temperatuur. Zeker op het moment dat je ervoor kiest om de panelen aan de muur te bevestigen en kleine kinderen of huisdieren rond hebt lopen. Je wilt natuurlijk inzicht hebben in de temperatuur zodat je ten alle tijden verbranding door aanraking kunt voorkomen. Een thermostaat kan je hierbij helpen. Deze schaf je los aan naast de infrarood panelen. Bovendien biedt dit je de mogelijkheid om gemakkelijk de temperatuur te reguleren van de panelen. Dit doe je namelijk eenvoudig via de thermostaat.

 

Voor- en nadelen infrarood verwarming op een rij

Al met al heeft infrarood verwarming verschillende voor- en nadelen. Ondanks dat niet ieder huis dezelfde geschiktheid heeft voor infrarood verwarming als centrale verwarming kan infrarood dienen als effectieve bijverwarming. Zo kan het plaatsen van de panelen in een specifieke ruimte een goede optie zijn. Bijvoorbeeld in de badkamer. Doordat infrarood verwarming werkt door middel van straling, wordt het lichaam verwarmt en niet de ruimte zelf. Op deze manier kun je snel profiteren van een warm gevoel in een specifieke ruimte. Hoewel het plaatsen van de panelen makkelijker gaat dan het plaatsen van conventionele verwarming komt er ook bij het plaatsen van de infrarood verwarming wat denkwerk over kabels en aansluitingen kijken. Mogelijk is het van belang dat je een extra groep aanlegt om de panelen te kunnen voorzien van de juiste hoeveelheid stroom. Tot slot is het goed om te weten dat de straling vanuit de panelen niet schadelijk is. Kies je voor infrarood verwarming? Wees je dan bewust van zowel de voor- en nadelen van infrarood verwarming. Op deze manier kun je echt zorgeloos genieten van jouw keuze.

Weet je waar infrarood verwarming nog meer goed bij past? Bij botanisch industriële interieursoorten!

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin