De voor- en nadelen van infrarood verwarming

Leestijd: 6 minuten
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Infrarood verwarming nadelen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Een infrarood verwarming kan een energiezuinige keuze zijn om jouw huis te verwarmen. Omdat niet ieder huis geschikt is voor deze manier van verwarmen, is het belangrijk om de voor- en nadelen van infrarood verwarming onder de loep te nemen. Op deze manier kan jij een weloverwogen keuze maken! 

 

Hoe werkt infrarood verwarming? 

Infrarood verwarming is een stralingsverwarming. Door infrarode warmtestralen wordt een specifiek deel van een ruimte verwarmd. Een voordeel hiervan is dat je de warmte direct voelt. Een nadeel van infrarood verwarming is dat de stralen niet de capaciteit hebben om een volledige ruimte te verwarmen. Infrarood verwarming is daarmee niet geschikt als hoofdverwarming, maar ideaal als bijverwarming. Waarom zou je een infrarood verwarming aanschaffen? Als je opzoek bent naar een energiezuinige manier van bij verwarmen, dan kan infrarood verwarming een oplossing zijn. 

 

Infrarood verwarming plaatsen in huis

Nu je de keuze hebt gemaakt voor een infrarood verwarming, is het interessant om te kijken waar je deze het beste kunt plaatsen. Er zijn verschillende opties in huis om de verwarming te plaatsen.

  • Infrarood verwarming in de keuken

Misschien niet direct de eerste optie waar je aan denkt, maar tegenwoordig wordt de keuken voor veel meer gebruikt dan enkel het bereiden van eten. De keuken is een plek waar wordt ‘geleefd’. Men leest er de krant in de ochtend, geniet van een ontbijtje of eet er de lunch. Om de optimale temperatuur te vinden, zodat jij lekker in deze ruimte kunt gaan zitten, is infrarood verwarming ideaal. Doordat je direct en gericht warmte kunt reguleren, profiteer je snel van een fijne warme omgeving. 

  • Direct temperatuur regelen in de slaapkamer 

Hetzelfde geldt voor een slaapkamer. Waar de een zweert bij een koude slaapkamer, geniet de ander juist van een warme slaapkamer. Infrarood verwarming in de slaapkamer helpt je bij het vinden van de perfecte temperatuur om tot rust te komen. 

  • Warmte in de badkamer

Naast een infrarood verwarming in de keuken of slaapkamer, kan je zo’n warmtepaneel ook plaatsen in de badkamer of woonkamer. Een voordeel van een infrarood verwarming in de badkamer is dat je snel kunt profiteren van de warmte van het paneel. Op deze manier hoeft de gewone radiator niet de gehele dag aan op volle kracht. De infrarood verwarming, warmt zo snel op dat deze snel genoeg is voor de momenten dat je daadwerkelijk in de badkamer te vinden bent. Een nadeel van infrarood verwarming in de badkamer is dat je dus naast de gewone radiator ook nog een infrarood paneel kwijt moet in de badkamer. Niet iedere badkamer beschikt over deze mogelijkheid. 

  • Infrarood verwarming in de woonkamer

Ook in de woonkamer kan een infrarood verwarming een optie zijn voor jouw huis. Het nadeel van infrarood verwarming in de woonkamer is dat zo’n warmtepaneel niet geschikt is om de gehele woonkamer te verwarmen. Wel is het mogelijk om een gedeelte of een specifiek hoekje in de woonkamer te verwarmen met infrarood verwarming. Wil je het beste resultaat halen uit jouw infrarood verwarming? Dan kan je het beste de panelen plaatsen in het plafond. 

 

Nadeel infrarood verwarming

De beste locatie voor infrarood panelen is dus het plafond. Maar ook infrarood verwarming in het plafond kent nadelen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de vele elektriciteitsdraden die aangelegd moeten worden. Waar je jezelf de aanleg van flink wat buizen bespaard, deze zijn nodig zijn voor een centrale verwarming, heb je wel te maken met een flinke hoeveelheid draden. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het mogelijk nodig is om een extra groep aan te leggen. Een ander belangrijk detail is dat vaak gedacht wordt dat infrarood panelen een duurzame optie zijn. Echter, het nadeel van infrarood panelen is dat deze duurzaam zijn mits je duurzame groene stroom gebruikt. De stroom moet dus afkomstig zijn van wind-, zon- of waterkracht. Op dit moment is de meeste stroom nog een combinatie tussen grijze, stroom verkregen uit kool-, gas- of kerncentrale, en groene stroom. Zolang je nog gebruik maakt van deze combinatie, is het gebruiken van stroom niet direct duurzamer omdat de CO2-uitstoot voor het opwekken hoger is. 

 

Effect infrarood straling 

Infrarood verwarming verwarmt zeer gericht. Belangrijk is hierbij dus dat de panelen goed geplaatst worden, bijvoorbeeld in het plafond. De straling van een infrarood verwarming is niet zichtbaar met het blote oog. Een nadeel van infrarood verwarming is dat de straling het lichaam verwarmt en niet de ruimte. Hierdoor is het lastig om verschillende ruimtes te verwarmen met infraroodstraling. Overigens is deze straling niet gevaarlijk voor ons lichaam. Doordat de straling plaatsvindt in verschillende golven is deze niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld UV- of röntgenstraling. 

 

Thermostaat helpt nadeel infrarood verwarming voorkomen

Infrarood panelen zorgen dus voor gerichte en snelle verwarming. Dat is fijn, echter is het lastig in kaart te brengen wat de daadwerkelijke temperatuur van de panelen is. Hierdoor is het nadeel van infrarood verwarming dat je voorzichtig moet zijn met de temperatuur. Zeker op het moment dat je ervoor kiest om de panelen aan de muur te bevestigen en kleine kinderen of huisdieren rond hebt lopen. Je wilt natuurlijk inzicht hebben in de temperatuur zodat je ten alle tijden verbranding door aanraking kunt voorkomen. Een thermostaat kan je hierbij helpen. Deze schaf je los aan naast de infrarood panelen. Bovendien biedt dit je de mogelijkheid om gemakkelijk de temperatuur te reguleren van de panelen. Dit doe je namelijk gemakkelijk via de thermostaat. 

 

Voor- en nadelen infrarood verwarming op een rij

Al met al heeft infrarood verwarming verschillende voor- en nadelen. Je haalt als gebruiker het meeste voordeel uit deze manier van verwarmen als je de panelen inzet naast de centrale verwarming. Het voornaamste nadeel van infrarood verwarming is dan ook dat de panelen niet sterk genoeg zijn om het gehele huis te verwarmen. Hierdoor is het niet rendabel om je huis enkel te verwarmen met infrarood verwarming. Wel is het plaatsen van de panelen in een specifieke ruimte een goede optie. Bijvoorbeeld in de badkamer. Doordat infrarood verwarming werkt door middel van straling, wordt het lichaam verwarmt en niet de ruimte zelf. Op deze manier kun je snel profiteren van een warm gevoel in een specifieke ruimte. Daarnaast vraagt het plaatsen van de infrarood verwarming wat denkwerk over kabels en aansluitingen. Mogelijk is het van belang dat je een extra groep aanlegt om de panelen te kunnen voorzien van de juiste hoeveelheid stroom. Tot slot is het goed om te weten dat de straling vanuit de panelen niet schadelijk is. Kies je voor infrarood verwarming? Ben je dan bewust van zowel de voor- en nadelen van infrarood verwarming. Op deze manier kun je echt zorgeloos genieten van jouw keuze.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin