Botanisch industrieel interieur: Een nieuwe woontrend

Leestijd: 5 minuten
Botanisch Industrieel Interieur
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Als je van een interieur houdt dat stoer én natuurlijk is, dan is een botanisch industrieel interieur wat voor jou! Met deze stijl combineer je veel planten en elementen uit de natuur met industriële materialen en stijlen zoals baksteen, metaal en oud hout. In deze blog geven we je inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een botanisch industrieel interieur.

Botanisch Industriële Muren

Botanisch Industrieel Interieur

Om jouw inrichting een botanisch industrieel gevoel te geven, kunnen de juiste muren erg helpen.

 Verschillende materialen geven de stoere look van een industrieel interieur. Zo geeft een bakstenen of betonnen muur de perfecte industriële look. Niet ieder huis heeft wanden van baksteen of beton. Je zou er dan voor kunnen kiezen om behang in deze stijl te gebruiken. Het is in ieder geval goed om de muren rustig te houden qua kleuren. Te felle kleuren zullen namelijk snel de industriële look in de weg staan. Voor de botanische touch kan je gaan voor planten aan de muur of kunst waarin veel natuurlijke elementen zijn verwerkt. Het contrast tussen de industriële muur en de botanische aanvullingen zet de rest van het interieur al direct in de juiste setting.

De juiste meubels in een botanisch industrieel interieur

Rustige meubels met een strak en stoer design staan goed in een botanisch industrieel interieur. Bruin, grijs of zwart leren stoelen en banken zijn vaak een zekerheidje in dit design. Leer is geen must, je kan ook ander materiaal kiezen. Let er dan wel op dat je rustige kleuren gebruikt zoals grijs of een rustige groene kleur bijvoorbeeld. Net als bij de muren, doen te felle kleuren afbreuk aan de botanische en industriële look.

Tafels en kasten

Qua tafels en kasten is het mooi om gebruik te maken van oude elementen zoals bijvoorbeeld eikenhout. Ook kan metaal goed staan in een botanisch industrieel interieur. Je kan kiezen voor een wat moderner strakker design van meubels of voor juist ruigere oudere spullen. Beide kan erg tof zijn, en wanneer goed uitgevoerd kan de combinatie van beide ook het industriële gevoel bekrachtigen. De botanische touch door planten maakt het dan vaak helemaal af.

Planten mogen niet ontbreken

Voor het botanische deel van het interieur zijn planten je grote vriend. Een letterlijke jungle hoef je er niet van te maken (ook al kan een jungle stijl kamer wel heel tof zijn!), maar je hoeft zeker niet voorzichtig te zijn met het aantal planten. De planten zullen namelijk erg goed complimenteren met het industriële interieur. Wees variërend met de soorten planten. Je kan gaan van grote kamerplanten naar kleinere aan de muur, of van een cactus tot simpele planten op de vensterbank. Wees vooral niet te kieskeurig en volg je eigen smaak. In een botanisch industrieel interieur past van alles, zolang je de balans tussen industrieel en botanisch maar goed blijft aanhouden.

Vintage spullen geven vaak de juiste sfeer

In een botanisch industrieel interieur staan oude vintage spullen heel mooi. Een toffe oude kist die doet denken aan vroeger kan soms precies de juiste vibe geven. Een ander voorbeeld is een oude kast zoals hieronder te zien is. Deze vintage spullen geven het oude en ruige gevoel wat in combinatie met het botanische erg gaaf is. Als je een wat meer botanische elementen wilt toevoegen aan je interieur, maar al genoeg planten hebt om voor te zorgen, kan je kiezen voor schilderijen en kunstwerken met botanische elementen.

Botanisch Industrieel Interieur

Drie thema´s voor een botanisch industrieel interieur

Een botanisch industriële interieur kan je op veel verschillende manieren vormgeven. Een tip om een botanisch industrieel interieur te bereiken is om de thema´s subtiel, ruig en natuurlijk door te laten vloeien in het design. Hou deze drie woorden in je achterhoofd wanneer je gaat inrichten. Als je namelijk te weinig subtiliteit hebt in je botanisch industrieel interieur gaat de industriële look vrij snel verdwijnen. Bij te weinig ruigheid geldt hetzelfde. En natuurlijkheid is nodig om het de botanische touch te geven. Wanneer het te industrieel wordt of te botanisch heb je de combi misschien net verkeerd en zul je het weer een beetje moeten gaan finetunen. Het mooie van een botanisch industrieel interieur is dat je dingen makkelijk kan aanpassen door met de hoeveelheid en intensiteit van de planten te experimenteren. Planten zijn wat makkelijker te gebruiken in experimenten dan een grote bank of kast.

Met deze tips kan je zelf aan de slag met jouw botanisch industrieel interieur. Wat je er ook van maakt, vergeet niet dat je eigen mening en die van je gezin het belangrijkste is. Jij/jullie wonen er immers!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin