Kiezen voor een 240×220 dekbedovertrek

Bij het kiezen van je dekbedovertrek zijn er meerdere dingen waar je op moet letten. Naast dat je misschien al een keuze hebt gemaakt om een dekbedovertrek van 240×220 te nemen, zijn er nog een aantal andere factoren die een rol kunnen spelen in je keuze. Om er zeker van te zijn dat je niks over het hoofd ziet lopen wij de verschillende factoren met je door.

Leestijd: 5 minuten
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Verschillende maten dekbedovertrekken

Naast dat er natuurlijk verschil zit in de maat van een éénpersoons- en tweepersoonsdekbedovertrek, is 240×220 niet de enige maat van tweepersoonsdekbedovertrekken. Voor tweepersoonsdekbedovertrekken zijn er de standaardmaten 200×200 en 200×220. Hoewel je hier met z’n tweeën onder zou kunnen liggen, zijn deze maten vooral geschikt wanneer je alleen in een 2-persoonsbed slaapt of voor bredere bedden zoals een twijfelaar. Wanneer je met z’n tweeën in een bed wil slapen en niet wil hoeven vechten om de dekens zijn er de standaardmaten 240×220 en 260×220.

De grote maat dekbedovertrek van 240×220 wordt ook wel de ‘Lits-jumaux’ genoemd, deze is geschikt voor de verschillende maten tweepersoonsbedden, deze is dus geschikt voor matrassen van 160×200, 180×200 en 200×200. Het dekbedovertrek dat nóg groter is wordt de ‘Lits-jumaux XL’ genoemd. In tegenstelling tot het brede gebruik van de Lits-jumaux, wordt dit dekbedovertrek vaak enkel gebruikt voor een groot matras van 200×200.

Een dekbed kiezen dat past bij een dekbedovertrek van 240×220

Om het maximale te kunnen halen uit je dekbedovertrek is het belangrijk om een bijpassend dekbed te kiezen. Naast dat je uiteraard een maat kiest die aansluit op het 240×220 dekbedovertrek. Zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van je dekbed. Zo is het ook zo dat het dekbed bestaat uit verschillende Stoffen. Ook zijn er verschillende soorten vullingen en zit er variatie in de hoeveelheid vulling die er is gebruikt. Hierdoor heeft ieder dekbed niet dezelfde geschiktheid voor de verschillende Seizoenen. Het volgende lijstje geeft een goed beeld van de verschillende opties en hun voordelen:

  • Katoen (Geschikt voor het hele jaar, anti-allergisch, wasbaar)
  • Wol (Natuurlijke zelfreiniging, vochtabsorberend, voelt zwaarder)
  • Dons (Warmte vasthoudend, isolerend)
  • Synthetisch (Goedkoop, anti-allergisch, wasbaar)
  • Bamboe (Zomer, anti-allergisch, wasbaar)

Verschillende Dekbedovertrek stoffen

Naast dat je bijvoorbeeld voor een dekbedovertrek van 240×220 hebt gekozen moet je er ook op letten welke stof je kiest. De verschillende stoffen hebben namelijk verschillende eigenschappen. Het is dan ook waarschijnlijk dat de ene stof beter zal aansluiten op jou wens dan de andere stof. Hoe weet je welke stof je moet kiezen? Hiervoor kijken we naar de verschillende eigenschappen van de dekbedovertrek stoffen.

Katoen

Het meest gekozen materiaal voor een dekbedovertrek is Katoen. Dit komt omdat de stof een goede geschiktheid heeft voor dekbedovertrekken en geschikt is voor het hele jaar. Daarnaast is dit een relatief goedkope en duurzame keuze. Wel is het belangrijk om op de kwaliteit te letten omdat hier veel verschil in kan zitten. Dit verschil kan je o.a. herkennen door de hoeveelheid garen die is gebruikt. Hoe meer garen, des te beter de kwaliteit. Daarnaast zal de stof ook zachter aanvoelen. Naast het standaard katoen, zijn er meerdere soorten die gebruikt worden voor dekbedovertrekken, met ieder hun eigen voordelen.

  • Katoen-satijn: de garens zitten zeer dicht op elkaar. Dit zorgt ervoor dat deze katoensoort van zeer hoge kwaliteit is en zeer zacht aanvoelt. Deze soort is makkelijker kreukvrij te houden en is beter voor je huid en haar vanwege de minimale wrijving.
  • Flanel-katoen: zacht en warm gevoel. het donsachtige laagje neemt snel je lichaamswarmte op. wordt  met name voor de winter gebruikt of door mensen die het snel koud krijgen
  • Perkal katoen: voelt door de manier waarop het gewoven is koel aan en wordt dan ook met name in de zomer gebruikt of door mensen die het snel warm krijgen.
  • Katoen renforcé: deze katoen variant is extra dik en gaat daardoor niet alleen langer mee maar slijt ook minder snel en blijft langer mooi.
  • Twill-katoen: Deze soort voelt zacht aan en kreukelt minder snel dan de meeste katoen varianten.

Linnen

Hoewel deze stof met name overeenkomsten heeft met katoen renforcé, wordt linnen niet gemaakt van katoen maar van vlas. Hoewel linnen wat stug kan aanvoelen zorgt de stevigheid van de stof ervoor dat linnen erg duurzaam is en relatief lang meegaat. Een linnen dekbedovertrek kan het hele jaar door worden gebruikt.

Zijde

De voordelen van Zijde zijn vergelijkbaar met die van katoen-satijn. Het is een stof die goed is voor je huid en haar, voelt zacht aan en is relatief makkelijk kreukvrij te houden. Het materiaal voelt zeer licht en luchtig aan, heeft een betere vochtregulering dan katoen en is daarom ook goed geschikt voor in de zomer. Zijde ziet er erg stijlvol uit maar daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan.

Dekbedovertrek 240×220 design kiezen

Het leukste onderdeel van het uitkiezen van je dekbedovertrek is natuurlijk het kiezen van een design. Omdat je tweepersoonsbed veel ruimte inneemt in de slaapkamer en vaak in het midden staat, is het verreweg hetgeen wat het meest opvalt in de slaapkamer. Met name het Dekbedovertrek zal het meest in het zicht liggen en heeft met de oppervlakte van 240×220 erg veel invloed op het totaalplaatje van je slaapkamer. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een kleur te nemen die ervoor zorgt dat het bed wat minder aanwezig is. Of kies je juist voor een groot contrast waardoor het bed de eyecatcher van de slaapkamer wordt. Hierin kan het natuurlijk zo rustig of juist creatief invullen als je zelf wil.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin