Voordelen en nadelen van PVC vloeren

Leestijd: 9 minuten
pvc vloer voordelen nadelen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De nadelen van PCV vloeren

 

Groot verschil in kwaliteit

Er is veel kwaliteitsverschil op de markt. Een groot nadeel is dat de kwaliteit niet altijd duidelijk is. En dat terwijl de kwaliteit bepalend is voor je gezondheid en duurzaamheid van je pvc vloer.

Binnen de EU heeft ieder land zijn eigen keurmerken en normen opgesteld. Deze diversiteit is nadelig en zorgt voor verwarring. Want welk keurmerk is betrouwbaar? Hieronder lees je meer over het strengste der strengste keurmerken, de Duitse AgBB/DIBt norm.

 

Zonder keurmerk schadelijk voor gezondheid

Er is veel te zeggen over PVC. Polyvinylchloride is een chemisch materiaal dat voor 80% is gemaakt uit olie. Bij de productie ervan komende giftige stoffen vrij, die uiteraard nadelig zijn voor de gezondheid en het milieu.

Met name de stoffen formaldehyde, zware metalen en ftalaat (stof in weekmakers) zijn berucht.

Maar niet alleen bij de productie van PVC vloeren is gezondheid een issue. PVC vloeren hebben een bepaalde emissiegraad (uitstoot). Dit is met name sprake bij de weekmakers, stoffen die nodig zijn om het pvc zachter te maken, zodat het als vloer kan worden gebruikt.

Een groot nadeel is dat ieder EU land hierin zijn eigen keurmerk en eisen hanteert.

De strengste norm is de Duitse AgBB/DIBt norm. DIBt staat voor Duitse Instituut voor Bouwtechniek wat bouwproducten onderzoekt op o.a. de emissiewaarden. Wanneer een PVC vloer dus is voorzien van het DIBt keurmerk weet je zeker dat je kiest voor de laagste emissiewaarde.

Heb je jonge kinderen, die intensief contact hebben met de vloer? Overweeg dan of PVC een goed idee is en kies in ieder geval voor een pvc vloer met het DIBt keurmerk.

 

Verkleuring door weekmakers in deurmatten

Bijna iedere deurmat bevat ook weekmakers. Nadeel is dat daardoor verkleuring ontstaat in pvc vloeren (ook in laminaat en hout!). Met name matten met een rubberen onderkant combineren nadelig met weekmakers in de vloer. Let erop dat je een weekmakervrije deurmat koopt.

 

Doffe uitstraling na gebruik schoonmaakmiddelen

Ook het teveel gebruiken van schoonmaakmiddelen heeft nadelige gevolgen. Het kan de pvc vloer dof maken. Zoveel mogelijk schoonmaken met alleen schoon water dus!

 

Je hebt een vlakke ondervloer nodig

Lijmresten, stenen, beton, hout, alles moet superstrak zijn om een pvc vloer op te kunnen leggen.

Met name met vastgelijmd pvc, hieronder is een laag egaline nodig. Egaline is een vloeistof dat over de betonnen ondergrond wordt uitgesmeerd en uit moet harden. Nadeel is dat dit erg bewerkelijk is en de prijs van de vloer flink omhoog brengt.

Voordeel is dat je bij klik pvc niet per se egaline nodig hebt. Je kunt bij klik pvc, net als bij kliklaminaat over iedere egale vloer, zoals laminaat of glad beton heen leggen.

 

PVC is niet eenvoudig te leggen (tenzij je kiest voor klik pvc)

Kies je voor een permanente pvc vloer, dan zul je dus eerst de vloer moeten egaliseren. Een flinke klus. Als de vloer geëgaliseerd is, kun je de pvc delen lijmen. Een klusje die je niet fout wilt doen. Eenmaal gelijmd is altijd gelijmd. Lostrekken kan de egaline ondergrond namelijk permanent beschadigen.

Gelukkig zijn er een hoop handige harry’s om in te huren. Mits je het budget ervoor (over) hebt.

 

Een goede pvc vloer is niet goedkoop

En daarmee komen we op de prijs. Een goede pvc vloer kost minimaal  40 euro per vierkante meter (bij laminaat zo’n 15 euro ex ondervloer). Daarnaast is bij verlijmd pvc nodig de vloer te egaliseren met egaline. Dit kun je zelf proberen en daarmee kosten besparen, maar het is niet de makkelijkste klus. Veel mensen besteden die uit voor nogmaals zo’n 40 euro per vierkante meter. Nadeel is wel dat je al snel op 80 euro per vierkante meter zit om een pvc vloer te laten leggen. Niet zo goedkoop dus.

Kleine nuance, kies je voor een klik pvc vloer, dan werkt dit net als bij laminaat. Je hebt een vlakke ondergrond en een ondervloer nodig (folie). Dit scheelt aanmerkelijk in de kosten en is ook nog eens heel eenvoudig zelf te zagen en te leggen.

 

Houtlook PVC vloer ervaart echt anders dan echt hout

PVC vloer met houtstructuur is populair, maar wordt anders beleefd dan echt hout. De klank klinkt doffer en de geur is natuurlijk geen lekkere houtgeur. Misschien niet het grootste van de nadelen, maar toch belangrijk om je te realiseren voordat je een pvc vloer met houtlook aanschaft.

 

Kwetsbaar voor krassen, putten en deuken

PVC vloeren zijn goed bestand tegen slijtage, maar kwetsbaar voor krassen, putten en deuken. Eenmaal een deuk, kras of put dan is een pvc vloer moeilijk te herstellen. Een nadeel ten opzichte van een houten vloer, dat geplamuurd en opgeschuurd kan worden.

 

De voordelen van PCV vloeren

PVC vloeren zijn enorm populair. Steeds meer huishoudens kiezen voor een vloer van pvc in plaats van laminaat, vinyl, hout, plavuizen of tapijt. Voordat je een PVC vloer aanschaft, is het verstandig de voordelen en nadelen te overwegen. Of deze tegen elkaar op wegen is een persoonlijke keuze. Met dit artikel vertellen we je graag alles over de voordelen van PVC vloeren.

 

PVC is sterk en slijtvast

Een belangrijk voordeel van PVC is dat het een stuk sterker is dan laminaat of vinyl. Het gaat vaak jaren mee, meestal tussen de 10 en 20 jaar. PVC is sterk en slijtvast. Daardoor blijft het oppervlak van je vloer lang mooi, mits je niet teveel schoonmaakmiddel erop gebruikt.

 

Recyclebaar en houtvrij

PVC is volledig recyclebaar, wat natuurlijk voordelig is voor de natuur. Daarnaast is er geen houtkap nodig, de grondstoffen zijn volledig synthetisch. Dit zijn belangrijke, duurzame eigenschappen met impact op de leefomgeving.

 

PVC werkt niet

Dankzij een glasvlies laag heb je weinig last van uitzetten en krimpen van de vloerdelen. Je zult dus niet snel last krijgen van kieren of naden, zoals bij hout en laminaat. Voordeel is dat je vloer na jaren gebruik aaneengesloten blijft liggen.

 

PVC dempt het geluid

PVC absorbeert geluid. Wat een groot voordeel is, met name in appartementen en gehorige huizen. Pvc is zachter dan hout en laminaat. Dit is voordelig voor de akoestiek. Waar laminaat hard tikt als je er op loopt of iets laat vallen, klinkt een pvc vloer een stuk doffer en zachter. Fijn voor jezelf, maar ook voor de buren en slapende kinderen!

 

PVC is waterafstotend

Een van de voordelen van pvc is dat het goed bestand is tegen water. Sterker nog, het stoot water af, in tegenstelling tot laminaat en hout. Deze absorberen water en raken er permanent door beschadigd.

 

Een pvc vloer is onderhoudsvriendelijk

Een groot pluspunt is dat PVC onderhoudsvriendelijk is. Doordat pvc goed tegen vocht bestand is en meestal een gladde structuur heeft, kun je het makkelijk schoonhouden. En in tegenstelling tot hout hoef je het niet periodiek te waxen. Let wel op het gebruik van schoonmaakmiddelen. Deze kunnen de vloer permanent dof maken.

 

Klik pvc is makkelijk te leggen en te vervangen

In tegenstelling tot gelijmd pvc (moet vaak door een vakman verwijderd worden), is een klik pvc vloer net zo makkelijk te verwijderen als laminaat. Het is bovendien peanuts om de pvc tegels en planken op maat te zagen.

 

Vloerverwarming? Geen probleem bij pvc

Omdat PVC niet werkt, is het uitstekend geschikt voor leggen op een vloerverwarming. Maar ook zonder vloerverwarming voelt een pvc vloer van nature warmer aan dan laminaat, hout of tegels.

 

Er is veel keuze in dessins

Een van de voordelen van de populariteit van PVC is dat er veel verschillende dessins verkrijgbaar zijn. Van hout tot beton tot natuursteen look. Van grote tegels tot smalle stroken. Met PVC boots je veel materialen na, zoals hout, laminaat, natuursteen en beton. En dat met de voordelen van PVC.

 

Ongezond bij brand, maar wel brandvertragend

PVC bevat chloor, een stof dat brandvertragend werkt. Nadeel bij verbranding van pvc is wel dat er veel schadelijke stoffen vrij komen. Oppassen dus bij een eventuele brand.

 

Tot slot: kiezen voor nieuw of gerecyclede pvc vloer?

PVC is 100% te recyclen. Goed nieuws voor de natuur! Kanttekening is dat bij gerecycled pvc niet altijd herleidbaar is waar het vandaan komt en er verschillende kwaliteiten gemixt kunnen zijn. Vaak werkt het materiaal meer dan bij 100% nieuw pvc. Een belangrijke afweging is dus, ga je voor nieuw en voldoet het met zekerheid aan je normen in emissie en kwaliteit of ga je af wat de leverancier je vertelt?

 

Conclusie: voordelen en nadelen afwegen

 

PVC vloeren hebben zowel een lange lijst voordelen als een hele trits nadelen. Overweeg beide goed en vergelijk ze met de eigenschappen van alternatieve vloersoorten. Er zijn grote voordelen in duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, geluidsdemping ten opzicht van laminaat. Tevens is PVC goed geschikt voor vloerverwarming.

Prijstechnisch is pvc een stuk interessanter dan hout en natuursteen. De investering is echter een stuk hoger dan bij laminaat en tapijt. Bij  het laten leggen van gelijmd pvc in combinatie met een egaline ondervloer mag je dieper in de buidel tasten. Maar dan ligt het er wel superstrak in.
Kies wanneer mogelijk voor klik pvc vloer, dat eenvoudig zelf is te leggen.

Houd je pvc vloer mooi door niet te veel schoonmaakmiddel te gebruiken, een deurmat aan te schaffen zonder weekmakers en kijk uit dat je geen krassen en putten maakt.

Een belangrijke invloed op je gezondheid is de emissie van pvc. Check daarom altijd aan welke normering de PVC vloer voldoet, bij voorkeur aan de strengste AgBB/DIBt norm. Dan weet je dat het goed zit.

 

Een PVC- of laminaatvloer is op verschillende manieren te leggen, waaronder de visgraat techniek. Deze techniek is niet alleen voor vloeren te gebruiken, je kunt hier heel creatief mee zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees dan eens onze blog over het maken van een visgraat tafelblad

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin